Žijeme v dobe, keď sa konečne stávajú celebritami aj tí, ktorí skutočne niečo dokážu:
– Gordon Ramsay je jednou z najvychytenejších tvárí obrazovky
– Jamie Oliver na Vás vyskočí pri každej možnej príležitosti
– Jaroslav Židek spôsobil revolúciu (i keď relatívne krátku) v slovenských reštauráciách a vývarovniach
Každý z týchto fachmanov má svoje vlastné tajomstvo, ktorý obzvláštňuje svoje kuchárske umenie. Práve to je nezameniteľné a vydláždilo im cestu za úspechom.
Zopár pravidiel však dodržiavajú všetci rovnako a nezabudnú ich dôležitosť zdôrazniť pri každej príležitosti. Okrem čerstvých surovín, čistej a upratanej kuchyne sú to najmä kvalitné a dokonale pripravené nože. Teda, nie že by sa s tupými a hrdzavejúcimi nožmi nedala užiť poriadna kopa zábavy, ak Vám však ide o kvalitne a chutne pripravené jedlo, musíte skrátka myslieť aj na takú samozrejmosť, ako je starostlivosť o svoje nástroje. No a práve nože patria medzi kuchynské náčinie, na ktoré zabúdame najčastejšie.
Ba dokonca – nielenže zabúdame. Problémom dnešných domácich kuchárov a kuchárok je aj fakt, že nemajú vo svojom arzenáli dostatok rôznych nástrojov a typov nožov, ktoré by mohli využiť. Okrem klasického mäsierskeho, vykosťovacieho a maximálne tak noža na chlieb zvykneme ostatné typy nožov priam ignorovať. Pritom nie je nič ľahšie, ako sa poobzerať okolo seba a nájsť inšpirácie na typy nožov rôznych druhov a značiek, o akých sa našim babkám ani len nesnilo.
Typickým príkladom kvalitného typu nožov sú japonské nože. Ak si vyberiete správne, kvalitný japonský nôž Vám pomôže krájanie a sekanie značne zrýchliť a uľahčiť – jeho špeciálne vertikálne vrúbkovanie, ktoré zabraňuje zachytávaniu krájaných potravín na noži, je neoceniteľné.
No a keď už sme pri neduhoch slovenských kuchýň, nemôžeme obísť ani príbory. Priznajte sa, koľko z Vás má doma príbor ešte zo svadobnej kolekcie a za nič na svete by neinvestovalo do nových vidličiek, ližičiek, či príborových nožov? Alebo ešte inak – koľko z Vás má doma pripravenú špeciálnu sadu príborov na dezerty, či drobné predjedlá? Áno, aj takéto drobnosti dokážu premeniť kulinárske umenie šéfkuchárky domu na pravý gurmánsky zážitok.
A o to nám predsa pri varení má ísť, nie?
O kulinársky zážitok a nefalšovanú radosť z varenia.
Tak dobrú chuť, milé dámy 🙂
vďaka za tento článok, ja by som proste potrebovala, aby ma niekto zobral do obchodu a tam mi presne vybral sadu nožov, je mi ľúto vyhodiť tie staré, síce je nechávam nabrúsiť, ale vydrží to možno mesiac a potom sa zase doma zlostia. achjo