Dnes si pripomenieme recept na tradičné české jedlo, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie jedlá aj na Slovensku. Receptov na sviečkovú je mnoho, líšia sa však iba v drobných detailoch. Pravda je, že práve tieto detaily dodávajú jedlu charakteristickú chuť, tak si prezrite náš recept, či sa líši od toho, podľa ktorého v kuchyni varíte Vy 🙂 Nasledujúci recept na sviečkovú je písaný pre 4 porcie.
Prísady:
0,5 kg hovädziny
4 ks mrkvy
2 ks petržlenu
0,5 ks zeleru
3 bobkové listy
soľ
tymián
čierne korenie
nové korenie
polohrubá múka
kyslá smotana
maslo šľahačka
citrón
brusnice
Postup:
Speníme a oresturejeme dve menšie cibule v hrnci. Následne doň pridáme hovädzinu a prudko ju opečieme z jednej aj z druhej strany. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, soľ a korenie. Po 5 minútach to celé zalejeme vodou, pridáme bobkový list a varíme približne jednu hodinu. Kyslú smotanu rozmiešame s vodou a múkou a prepasírujeme cez sitko – varíme asi 20 minút. Keď je hovädzina uvarená, vyberieme ju, vyberieme aj bobkový list a obsah hrnca vymixujeme. Hovädzinu pokrájame na plátky a uvarenú omáčku dochutíme. Sviečkovú podávame s knedľou podľa vlastného výberu (odporúčame varenú žemľovú knedľu), omáčku dozdobíme brusnicami a citrónom. Dobrú chuť 🙂