Výživa Zdravie

Vitamín D do pečiva? Pekári sa inšpirovali v Škandinávii!

Bratislava 4. októbra 2021 – Začiatkom septembra slovenskí pekári oznámili, že chcú prispieť k zlepšeniu imunity a odolnosti Slovákov proti respiračným ochoreniam. V týchto dňoch už pečivo obohatené o vitamín D spotrebitelia nájdu na pultoch prvých obchodov. Potraviny obohatené o vitamín D štátu významne ušetria výdavky na zdravotnú starostlivosť. Ide o riešenie, ktoré využívajú vo Fínsku, Švédsku, či Veľkej Británii.

Potraviny obohatené o vitamín D a vápnik dokážu štátu ušetriť za jediný rok viac ako 11 miliónov eur ročne na zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorá zisťovala vplyv takýchto potravín na zdravie obyvateľov EÚ nad 55 rokov trpiacich osteoporózou. V EÚ ňou pritom trpí takmer pätina ľudí (17,6 %) nad 55 rokov. „Slovenskí pekári v týchto dňoch už uzatvorili zmluvy na pečivo obohatené vitamínom D s obchodnými sieťami Billa, Fresh/Labaš, COOP Jednota Liptovský Mikuláš a Tesco. Slovenskí spotrebitelia ich nájdu aj v predajniach Liptovských pekární a cukrární Včela, pekárne Gros a Tatrapeko. Veríme, že k tejto iniciatíve sa čoskoro pripoja aj ďalšie siete,“ povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Samotné Ministerstvo zdravotníctva SR v „Manažmente osteoporózy a porúch metabolizmu vápnika v čase pandémie ochorenia„ konštatuje, že optimalizácia prísunu vitamínu D môže znížiť riziko nakazenia sa respiračnou infekciou, či zmierniť priebeh vírusového ochorenia. Dostatok vitamínu D taktiež pomáha na zvýšenie absorpcie vápnika z tenkého čreva. To je dôležité najmä pre seniorov, ktorí majú zvýšené riziko zlomenín. Zlomeniny si okrem toho vyžadujú ošetrenia v pandémiou preťažených nemocniciach. Nedostatok vitamínu D počas tehotenstva zasa ovplyvňuje plod, zohráva totiž aktívnu úlohu vo vývoji plodu, najmä mozgu, pľúc a kostí.

Potraviny s D vitamínom sú jeho stabilným a efektívnym zdrojom a vo viacerých krajinách prakticky eliminovali jeho nedostatok v populácii. „Chlieb a pečivo obohatené o vitamín D ponúkajú obrovskú výhodu v tom, že obsahujú tuk, ktorý je potrebný na vstrebávanie D vitamínu organizmom. Seniori zároveň nemusia míňať značné finančné prostriedky na drahé vitamínové doplnky, ktoré si často zabudnú aplikovať. Pečivo obohatené vitamínom D by tak mohlo na Slovensku rovnako ako vo Fínsku či Švédsku výrazne znížiť jeho nedostatok v populácii. Zároveň za jediné štvorročné volebné obdobie by štát mohol systematickou prácou s potravinami obohatenými o vitamín D a vápnik ušetriť na novú nemocnicu špičkovej úrovne alebo podporiť výrobu ďalších kvalitných domácich potravín,“ uviedol Milan Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *