Príprava tohto koláča nezaberie veľa času a ani energie 😉 Ako odmerku sme použili šálku s veľkosťou cca 2 decilitre.
Cesto:
1 šálka ovsenej múky
1/2 šálky celozrnnej múky
1/3 šálky trstinového cukru
2 vajcia
1dcl mlieka
70g rozpusteného masla
1 vanilkový cukor
1 kávová lyžička pr. do pečiva
štipku soli
múka a maslo na vymazanie a vysypanie formy
Jablká:
2 menšie jablká – nakrájame na menšie kúsky
Poleva:
1 dcl mlieka
1 vajce
3 lyžice trstinový cukor
1 malá lyžička mletej škorice
Na posypanie:
za hrsť vlašských orechov – nemusí byť.
Postup:
Cesto vyrobíme tak, že si najprv zmiešame všetky sypké suroviny – múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva. Potom pridáme vajíčka, mlieko a maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame – cesto má byť skôr redšie. Následne ho vlejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Navrch pokladáme očistené pokrájené jablká a dáme piecť do trúby pri 180 stupňoch.
Pečieme cca 20 minút. Potom polejeme polevou – mlieko, vajíčko, cukor a škoricu zamiešame a vylejeme na koláč.
Dáme piecť pri teplote 170 stupňov na ďalších 15 – 20 minút – aby koláč nebol zvrchu lepkavý. Podľa chuti môžeme posypať vlašskými orechmi. Nie je to však podmienka.
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.