Ženy

Spoznávame svet cez jedlo: Švajčiarsko

Švajčiarsko je malá krajina v strede Európy, a aj napriek tomu, že je taká malá hovorí sa v naj oficiálne štyrmi jazykmi: nemecky, francúzsky, taliansky a retorománsky. Jazykmi teda pôvodom jazykov je ovplyvnená aj švajčiarska kultúra a samozrejme kuchyňa, na ktorú sa zameriame.

Zdroj: pixabay, Raclette

Asi najtypickejším švajčiarskym jedlom je syrové fondue, nechutí len po syre, ale cítiť v ňom výrazne aj čerešňovicu a víno, ktoré sa do fondue pridáva. Švajčiari majú radi rodinné posedenie pri jedle, čím viac ľudí, tým lepšie a fondue je presne jedlo, ktoré im takéto posedenie umožní. Je sa z jedného keramického hrnca v ktorom sa predtým fondue varilo. Na tenkú vidličku napichnú biely na kocky nakrájaný chlieb, poriadne ho namočia do fondue a zjedia. K fondue patria na stôl nakladané cibuľky, maličké nakladané uhorky, sušené mäso nakrájané na tenké plátky, ale aj drobné zemiačiky uvarené v šupke. Fantázii sa medze nekladú a pri fondue, ako aj pri iných jedlách je najdôležitejšia spoločnosť 🙂

Zdroj: pixabay, Syrové Fondue

Ďalšie z top jedál, ktoré je typické pre švajčiarov je Raclette, je to špeciálny syr Raclette s vyšším obsahom tuku, ktorý sa opeká v malých panvičkách, alebo v kuse a v tom prípade sa z neho stiera opečená časť. Podobne ako fondue sa raclette konzumuje pri veľkom stole s kopou kamarátov, alebo s celou rodinou. Samozrejmosťou je nakladaná cibuľka, nakladané cornichons – maličké uhorky, sušené mäso, varené zemiačky v šupke, ale aj šampiňóny a iné prílohy.

Rösti, sú to postrúhané zemiaky, posolené, okorenené a opečené do chrumkava na masle. Jednoduché, sýte jedlo, ktoré je tiež jedno z typických švajčiarskych jedál.
Bircher müsli je švajčiarskeho pôvodu a Švajčiari ho majú veľmi radi, jedia ho nielen na raňajky, ale niektorí aj na večeru 🙂

Samozrejme Švajčiarsko je krajina syrov, sú veľmi obľúbené, majú veľmi širokú ponuku a vedia ich robiť. Sú tam výrobne, ktoré sa zaoberajú výrobou syrov celé stáročia. Odporúčam určite vyskúšať Gruyére, Appenzeller, Emmentaler, Vacherin… Okrem syrov určite treba vyskúšať saucissons, biele klobásky, špeciálne vo frankofónnej časti sú veľmi obľúbené. Rovnako aj čokoláda, oni to proste vedia, tá ich čokoláda je ako sen 🙂 Nehovorím len o svetoznámej čokoláde Lindt, ale aj o malých čokoládovniach naprieč celým švajčiarskom.


Jedno z množstva jedál, ktoré som tam jedla bola krvavnica – bez ryže, alebo krúpov s varenými zemiakmi zmiešanými s uvareným pórom a ochutenými octom. Znie to divne, ale je to výborné. K tomu bol ešte mousse de pommes – jablková pena – podobné ako jablkové pyré.
Švajčiarsko nie je veľká krajina, rozmerom veľmi podobná nášmu Slovensku, má však obrovský výber rôznorodých jedál, treba ich určite vyskúšať. Nezostaňte len pri syroch a čokoláde. Švajčiarska kuchyňa stojí za vyskúšanie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *