Recepty

Šéfka kuchyne? Nezabudnite na kvalitné nože!

japonsky-noz-tescomaŽijeme v dobe, keď sa konečne stávajú celebritami aj tí, ktorí skutočne niečo dokážu:

Gordon Ramsay je jednou z najvychytenejších tvárí obrazovky

Jamie Oliver na Vás vyskočí pri každej možnej príležitosti

Jaroslav Židek spôsobil revolúciu (i keď relatívne krátku) v slovenských reštauráciách a vývarovniach

Každý z týchto fachmanov má svoje vlastné tajomstvo, ktorý obzvláštňuje svoje kuchárske umenie. Práve to je nezameniteľné a vydláždilo im cestu za úspechom.

Zopár pravidiel však dodržiavajú všetci rovnako a nezabudnú ich dôležitosť zdôrazniť pri každej príležitosti. Okrem čerstvých surovín, čistej a upratanej kuchyne sú to najmä kvalitné a dokonale pripravené nože. Teda, nie že by sa s tupými a hrdzavejúcimi nožmi nedala užiť poriadna kopa zábavy, ak Vám však ide o kvalitne a chutne pripravené jedlo, musíte skrátka myslieť aj na takú samozrejmosť, ako je starostlivosť o svoje nástroje. No a práve nože patria medzi kuchynské náčinie, na ktoré zabúdame najčastejšie.

Ba dokonca – nielenže zabúdame. Problémom dnešných domácich kuchárov a kuchárok je aj fakt, že nemajú vo svojom arzenáli dostatok rôznych nástrojov a typov nožov, ktoré by mohli využiť. Okrem klasického mäsierskeho, vykosťovacieho a maximálne tak noža na chlieb zvykneme ostatné typy nožov priam ignorovať. Pritom nie je nič ľahšie, ako sa poobzerať okolo seba a nájsť inšpirácie na typy nožov rôznych druhov a značiek, o akých sa našim babkám ani len nesnilo.

Typickým príkladom kvalitného typu nožov sú japonské nože. Ak si vyberiete správne, kvalitný japonský nôž Vám pomôže krájanie a sekanie značne zrýchliť a uľahčiť – jeho špeciálne vertikálne vrúbkovanie,  ktoré zabraňuje zachytávaniu krájaných potravín na noži, je neoceniteľné.

No a keď už sme pri neduhoch slovenských kuchýň, nemôžeme obísť ani príbory. Priznajte sa, koľko z Vás má doma príbor ešte zo svadobnej kolekcie a za nič na svete by neinvestovalo do nových vidličiek, ližičiek, či príborových nožov? Alebo ešte inak – koľko z Vás má doma pripravenú špeciálnu sadu príborov na dezerty, či drobné predjedlá? Áno, aj takéto drobnosti dokážu premeniť kulinárske umenie šéfkuchárky domu na pravý gurmánsky zážitok.

A o to nám predsa pri varení má ísť, nie?

O kulinársky zážitok a nefalšovanú radosť z varenia.

Tak dobrú chuť, milé dámy 🙂

Uložiť

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *